Erdélyország az én hazám fesztivál 2010. július 2-4., Verőce, Csattogó-völgy
     
 
 
 
 
Megelevenedik Erdélyhon múltja, jelene és jövője
Több száz fellépő, gazdag programkínálat, kulináris finomságok

Világtalálkozóvá nőtte ki magát az "Erdélyország az én hazám." elnevezésű rendezvény sorozat, amely négy esztendővel ezelőtt indult útjára, s mostanra nem csak az onnan elszármazottak, hanem Erdély szerelmeseinek is igazi, fesztiválhangulatú nemzetközi találkozójává fejlődött.  Az idén - 2010. július 2-4-e között -, a szokásos helyszínre, a Dunakanyarba, Verőcére, a Csattogó-völgybe már mintegy tízezer zarándokot várnak a szervezők, s az eddigi legszínvonalasabb programsorozatot állították össze, amelyben minden korosztály, gyermekek, Honfiúk és Honleányok megtalálják a kedvüknek megfelelő műsorszámokat - három napon és éjszakán át! S persze, nem csak kiváló programokon vehetnek részt a jelenlévők, hanem megismerkedhetnek és megízlelhetik Erdély konyhájának ízeit, egyedi italait, borait.

     - Mi, akik Erdélyországban születtünk, vagy leszármazottként élünk messze származási helyünktől, kiérdemeljük történelmi múltunk, emberi méltóságunk és a magyar nemzethez fűződő szerves hovatartozásunk okából, hogy ránk figyeljenek, jobban megismerjenek, s ne jöttmentként, idegen ország idegen sarjaként tartsanak számon bennünket. És persze ismerjék meg mások is szülőhazánk, Erdélyhon titokzatos színvilágát, kultúráját, szellemiségét, történelmi értékeit, az onnan elszármazottak lelkiségét - fogalmazza meg a rendezvény üzenetét, ars poeticáját Gaál István főszervező, aki szinte csak ennek az eseménynek szenteli életét, szervezi és  érte küzd. Segítsége a Budapesti Székely Kör Alapítványnak, a Báthory István Magyar Lengyel Kulturális Egyesületnek és a Magyarságszolgálati Alapítványnak maroknyi csapata.
     A Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál a csodaszép fekvésű 6 hektáros Csattogó-völgyben a nagy cirkuszi sátor alatt 1.500 vendég élvezheti a színpadi pódiumon látottakat és hallottakat. A Kis Színpad és az Ifjúsági Sátor egyaránt fesztiváli sátorlapokkal lesz lefedve, óva a közel 300 - 300 fős lelkes közönséget az időjárási hatásoktól. A Kós Károlyról elnevezett tábori Előadóteremben 250 látogató vehet részt konferencia előadásokon, képzőművészeti tárlaton és irodalmi műsorokon.
     Felsorolni is lehetetlen milyen gazdag a program választék! Több százan lépnek fel a 64 program során! Lesz néptánc reggeltől estig, melyről Hunyadi Péter zenekara, a kárpátaljai Kokas banda, valamint a közismert Siculus együttes  gondoskodik.
     A Nagy Színpad a táncos-, komikus, könnyűzenei műsorok és a poétikus előadások helyszínévé válik. A Kis Színpadon kerekasztal beszélgetések lesznek, ismert közéleti személyiségek meghívásával. Főbb témák: Trianon, Erdély 1989-1990-es eseményei, Székelyföld jövője, Erdélyiek a nagyvilágban. A Kós Károly Előadóteremben tárlat bemutatókra kerül sor, majd Műszaki-, Gazdasági-, Természettudományi Konferencia lesz a szombati napon július 3-án. Azt követő vasárnap neves erdélyi hírességekre emlékezünk, valamint író-olvasó találkozókra invitáljuk a nagyérdeműt.
     Az Ifjúsági és kézműves sátorban vetélkedők, szórakoztató matiné műsorok, báb előadások, amatőr fellépők bemutatkozása, ügyességi játékok és kézműves foglalkozások teszik változatossá az ifjoncok szabadidejét.
     A sport szerves részét képezi a tábori életnek. Hajnalban és késő délután mód lesz a horgásztó gazdag halállományából kiemelni egy-egy kapitális méretű példányt. Változatos lehetőség nyílik sokfajta sportág kipróbálására: foci, kézilabda, kosárlabda, íjászat, tenisz, tollas és külön sakk sátor is lesz az elme nagymestereinek. A Börzsöny árnyas rejtekében lehetőség nyílik csoportos és egyéni túrázásokhoz. Külön íjász versenyt is rendezünk! A verőcei Duna part homokos napos partja a tábortól csaknem négy kilométerre van. A kánikulai melegben egy frissülő lubickolás a Duna habjaiban kész felüdülés.
     Hitéletünk kifejezésének szerves részét képezi a vasárnapi Ökumenikus Istentisztelet. Különleges eseményre invitáljuk július 4-én vasárnap közvetlenül a mise után a világtalálkozó vendégeit. A Szent Jakab kagylónál Simó Szabolcs székely fafaragó kopjafákkal szimbolizált "Vándorok" emlékművének lesz avató ünnepsége, megemlékezve a világon szétszórtan élő erdélyiekről.
     És persze a szellemi feltöltődés és a sportolástól elfáradt test nem nélkülözheti a kulináris élvezeteket. Fő hangsúlyt kapnak az erdélyi gasztronómia különlegességei is.
     A táboron belüli szállások foglalása elkezdődött. Érdemes tehát előre tervezni, hisz a 326 faházas lakosztály fele már elkelt, s a környék szálláshelyeire is nagy az igény! Viszont közel 400 sátorhely biztosított a kényelmes táborozáshoz. Foglalási szándékot az erdelyhon@yahoo.com címre lehet eljuttatni! A táborban elszállásoltak részére parkolási lehetőség is adott. A napi látogatók részére külön táboron kívüli parkolók lesznek kialakítva.
     A világtalálkozó képes újságja, az "Erdélyország az én hazám" minden szükséges információt tartalmaz: bemutatja a helyszínt, a résztvevőket, a szervezőket, a pontos programokat, sőt olyan kuponokat tesz közzé, amellyel különféle kedvezményeket vehetnek igénybe a világtalálkozón résztvevők. A Hírek oldalon március 20-től megnevezzük a világtalálkozó lapjának és az elővételi kedvezményes belépők árusító helyeit!
     A szervezők várják mindazoknak a jelentkezését, Erdély sorsáért elkötelezetteknek a segítségét, akik valamilyen módon támogatni tudják a rendezvényt, akár anyagi (fiskális, tárgyi vonatkozásban), akár hírvivői szempontból. A Budapesti Székely Kör Közhasznú Alapítványának számlaszáma: OTP Bank Nyrt. 11712004-20338077. Az Alapítvány adószáma: 19666354-1-41
     A fesztivál szervezői jelen lesznek utazási kiállításokon, a pünkösdi csíksomlyói búcsú alkalmából szervezendő különvonaton, és magán a búcsún, a Budai Várban, a Világklubban rendezendő Erdélyi Esten, a trianoni évfordulós megemlékezéseken. Mindenhová elmennek, ahová meghívják őket, mert úgy gondolják: mindenkinek tudnia kell a világtalálkozóról és el kell jönnie a Csattogó-völgybe, ezzel is demonstrálva az erdélyiek iránti szimpátiát és a nemzeti összefogást!

 
"Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel."

(Wass Albert)
 
 
     
 

 
 
 
     
 
 
     
   
 
         

© 2010 www.erdelyhon.hu

Ön a  
-dik látogatónk