A „Vándorok” faragott emlékoszlopának ünnepélyes felavatása
2010. július 4-én vasárnap 10:00 órakor a „Vándorok” faragott emlékoszlopának ünnepélyes felavatására kerül sor Verőcén a Csattogó-völgyben, a Szent Jakab kagylónál

Mindenkit nagy szeretettel hívunk július 4-én vasárnap a verőcei Csattogó-völgybe, ahol Simó Szabolcs székely fafaragó „Vándorok” emlékoszlopának avatására kerül sor. Az ünnepélyes aktus az emlékmű felszentelésével kezdődik, majd 45 perces zenés, verses és prózai előadásokra kerül sor, megemlékezve a szülőföldjüket elhagyó vándorokra, kik közül sokan nem tudtak az életük végén visszatérni szülőföldjükre, viszont sokan zarándokútként élve meg a nagy utazásukat hazatérhettek ősi fészkükhöz, feltöltődve, tapasztalatokat merítve. Maga a faragott emlékmű nem hiába állítódik fel a Csattogó-völgyben, baráti szövetségben társulva Szent Jakab kagylójával. A Via Margaritarum (Gyöngyök Útja) – www.viamargaritarum.info -  egy folyamatosan járható, jelzett zarándok útvonal, ami összeköti Mátraverebélyt Szentkúttal. Az egyik fontos stáció állomása maga a verőcei Csattogó-völgy, ahol a fáradt vándor testileg és lelkileg egyaránt megpihenhet az „üdülőfaluban” – www.csattogovolgy.hu .
Mi, kik Erdélyből származunk, s  a szülőföldünk lelkületét hordozzuk nap mint nap a szívünkben, „vándorolva” az Isteni Gondviselés gyámsága alatt, úgy gondoljuk, hogy méltóképp megemlékezünk sorstársainkról, kik hasonlóan mihozzánk a saját gyöngyöző útjaikat, a Via Margaritarium-ot koptatják sarujukkal. Nem is lehetne méltóbb kifejezése ezen vándorlásnak, mint maga a Székelyek nagyra becsült éneke, amit Bartók Béla az Este a székelyeknél című művébe ágyazott bele. Így szól a verses szöveg:

Ó, én édes jó Istenem,
Oltalmazóm, segedelmem,
Vándorlásban reménységem,
Ínségemben légy kenyerem.

Vándor fecske sebes szárnyát,
Vándorlegény vándorbotját,
Vándor székely reménységét,
Jézus, áldd meg Erdély földjét.

Vándor fecske hazatalál,
Édesanyja fészkére száll,
Hazajöttünk, megáldott a
Csíksomlyói Szűz Mária.

Ugyan a szépen faragott emlékmű a Csíksomlyói Szűz Mária oltalma alatt készül, s emeltetik fel, azért emberi dologban sem lehetünk híján. Ezért megkérek minden olyan igaz szívű „vándort”, ki az emlékmű elkészítésével járó költségekhez - 210.000 Ft - kicsiny összeggel is hozzájárulna, a Budapesti Székely Kör Alapítványának OTP-s bankszámlaszámára utalja azt át, a következő számlaszámot felhasználva:
11712004-20338077. Az adományozók bekerülnek a „Vándorok” emlékművének aranykönyvébe, valamint a világtalálkozó honlapjára. Köszönjük előre is hozzájárulásukat! Találkozzunk 2010. július 2-4-én a verőcei Csattogó-völgyben! Baráti üdvözlettel:   Gaál István főszervező (+36-70-9469121)




főoldal | a fesztivál | hírek | alapítvány | társoldalak | támogatók | kapcsolat | fórum

copyright by www.erdelyhon.hu | az oldalt készítette és adminisztrálja: Bálint Csaba