Takács Éva népdalénekes

Éva Szegeden született 1988 szeptember 3-án. Édesapja Marosvásárhelyen, édesanyja a Csongrád megyei Csanyteleken nőtt fel.  Éva kicsi kora óta szeret énekelni. Az általános iskolában Borbély Melinda csíkszeredai tanárnő vezette be a népdalok csodálatos világába. Szilágyi Árpád, Szeged városvédő polgára, és a Szegedi Közéleti Kávéház gondoskodása folytán számtalan helyen énekelhetett.

2007-ben érettségizett Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Gimnázium ének-zene tagozatán. Párizstól Shang Haig – előadásokon, könyvbemutatókon, egyházi eseményeken, történelmi megemlékezéseken, a legkülönbözőbb helyszíneken, CD-n, rádióban, televízióban –  több száz alkalommal mutathatta be a magyar népdal páratlan értékű szépségét. Tapasztalatai szerint a népdal minden korosztálynál kedvező fogadtatásra talál, és hangsúlyozottan érvényes ez a külföldiekre.

2005-ben megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok, és Népi Együttesek Szövetségének Aranypáva díját, 2009-ben pedig „a magyar népdalkincs népszerűsítéséért” elnyerte a Magyar Kultúra Apródja címet.

Több nyarat töltött Erdélyben, a Keleti Kárpátok legeldugottabb szegletében, a Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton. Lehetősége volt otthonában meglátogatni Kelgyeszten, Moldvában Keláru Agáta nénit, akinek énekeit és imádságait magnetofonra rögzítette. Gyimesi énekeket énekel a Dancs Kiadónál megjelent Székelyföldi Hangos Útitárs sorozat Gyimest bemutató lemezén, valamint a Gyimesi Vadvirágok című CD-n. Énekel a Táncház-Népzene 2006 és 2008 CD-n is.

2010-ben szerzett előadóművész diplomát a Zeneakadémia népi ének szakán, majd 2012 júliusában népi ének tanári diplomát szerzett. 2011-ben több alkalommal állított össze népzenei műsort a Csángó Rádióban.
A zeneakadémiai évek alatt Balogh Sándortól tanult citerázni és Kobzos Kiss Tamástól kobzálni.

2012-ben három lemeze jelent meg, mindhárom egyházi témában a következő címekkel: Jertek víg örömmel Szűz Máriához… A perenyeiek Velem Szent Vid-zarándoklatának népénekei (Kalota Kiadó); Kelj fel, keresztény lélek! Karácsonyi magyar népénekek (Kalota Kiadó); és Vágyódva hív szívem, Magyar egyházi népénekek (Debreceni Új Remény Baptista gyülekezet kiadója).

Éva hivatásának tartja a magyar népdalkincs népszerűsítését, a népdal, népzene oktatását. Meggyőződése, hogy a népdalnak meghatározó szerepe van az egyéniség kifejlődésében, az emberi közösségek formálódásában, fontosnak tartja az eredeti népzene közvetítését, és ebben a tanítás elengedhetetlenül fontos feladat. Célja, hogy minél többen megismerjék a népdalt, és minél többen legyenek olyanok, akik sajátjukként éneklik azokat.

Takács Éva

         
főoldal | a fesztivál | fellépők | hírek | szállások | felhívások | támogatók | kapcsolat
copyright by www.erdelyhon.hu